Oké... Szingapúr, és van olyan, hogy szingapúri?

 De mit lehet tudni Szingapúrról? Valami főváros? Kik lakják, mit esznek? Mi a hivatalos nyelv, milyen az éghajlata? A pályázatom megírása előtt nagyjából csak annyit tudtam a városról, hogy valahol a Maláj-félsziget csücskében van.

DE CSAK ENNYIT.(Na jó, egyszer belenéztem Anthony Bourdain Fenntartások nélkül című sorozatának szingapúri epizódjába, és megtudtam mennyire szeretnek shoppingolni a belvárosiak.)

Szóval adta magát a feladat, hogy gyorsan utána járjak miben is áll szingapúrinak lenni, mi az amit érdemes tudni erről a helyről.
 Tehát Szingapúr egy hihetetlenül gazdag városállam, egy kicsit nagyobb területen mint Budapest, fele annyi ember él mint a magyar lakosság. Hivatalos nyelvek(!) az angol, a maláj, a tamil és a mandarin. Nehéz olyan népről beszélni, hogy szingapúri...  mivel ilyen nem nagyon van. Javarészt malájok, kínaiak, indiaiank és arabok lakják a várost más (kevesebb lakost számláló) nemzetiségiekkel együtt.


Oké, de milyen a város?

 Szingapúr a Kelet Indiai Társaság által felvirágoztatott kikötőváros és sokáig angol gyarmat volt. Szóval innen ered a gazdagsága. Jólmenő kikötőváros, van munka, van áru, van minden. SIKER, PÉNZ, CSILLOGÁS.
 Az idők során tudatosan építették, fejlesztették a várost, ennek köszönhetően elég sok a zöld terület, kert, park a belvárosban is. (Szerintem tök jól néznek ki az acélbeton és üveg épületek közt a trópusi zöldek.) Egyik legismertebb jelképe a Marina Bay Sands Hotel három felhőkarcolója és az azokat összekötő terasz(, biztos láttatok már képet egy ilyen " a semmiben véget érő, metropolisz fölé emelkedő" medencében, orans pózban lazuló emberekről. Na az a Marina Bay Sands roof pool-ja.)

 Tehát gazdagság és sokszínűség, felhőkarcolók, pörgő gazdaság, hindu templomok, tarkabarka boltocskák, mecsetek, chinatown és még sok minden más. A "majdnemparadicsom"... csak ne lenne olyan melegD: Szingapúrban az éves átlag hőmérséklet olyan 28-30°C, a csapadékmennyiség pedig 2400 mm körül van. Tehát el is határoztuk magunkat Ajnával, hogy az indulás előtti egy hétre bekempingeljük magunkat a Budapesti Állat- és Növénykert pálmaházába. Csak, hogy szokjuk.

Jójó, és az emberek mentalitása? Milyen a közbiztonság?

Az egyik első dolog amit (az ázsiai etikettet jól ismerő) tanárom mondott, hogy:
"Tök jó, Tilla! Csak majd figyelj rá, hogy ne rágózz az utcán!(:"
 Egyrészt illetlen, másrészt nem szabad. Gondoltam oké..., otthon pedig utána-olvastam, mi az amire még érdemes figyelnie az odalátogató nyugati embernek. A szigorúnak tűnő szabályokat az ott élők betartják. Az utcákon kórházi tisztaság van, minimális a bűnözés, köztereken tilos dohányozni, a metrón enni/inni nem szabad, a drogcsempészetért halálbüntetés jár, és legális a prostitúció. 


Izgalmas város!!!4