Mi, mettől, meddig, miért, hogyan?

  Amit mindenképp érdemes tudni a blogról (mielőtt belevetné magát valaki), hogy nem egy szokásos "kinti élésről" fog szólni. Már csak azért sem, mert nem egy szokásos helyzetnek hála jutok ki Szingapúrba.


 (Még mielőtt elszabadulna a billentyűzet.) Egy 17 éves, pesti lány vagyok, lassan 3 éve kisképzős. A minimális szabadidőmben rajzolok, filmet nézek, zenét hallgatok, színházban ülök, olvasok, biciklizek, nyomorgatom a kiskutyám és a húgom. c:
 Idén télen először pályáztam meg a UWC iskolák ösztöndíjait. 3-4 hónap fokozatos szűrés után az utolsó fordulóban találtam magam, másik 15 lehetséges ösztöndíj várományossal és egy rakat válogatóval. Nem akarok hosszan ömlengeni a válogató hétvégéről, de muszáj leírnom, hogy életem egyik legtartalmasabb és (ennek megfelelően) legfárasztóbb hétvégéje volt. Fantasztikusan éreztem magam, és csak ritkán jutott eszembe, hogy igazából mi most egymással is (jó, mondjuk így) versenyzünk az ösztöndíjakért. Tényleg, az első nap estéjén azon csodálkoztunk, hogy olyan, mintha a legjobb osztálytársak lennénk, de minden estere már évek óta ismernénk egymást, és minimum 5 napja együtt táboroznánk. Szóval hihetetlen hétvége volt. A vasárnapi utolsó beszélgetés során tisztázódott, hogy 6 ösztöndíj van, a UWCSEA 2 lányt szeretne, Freiburg pedig 18 év alatti diákot, Örményországba szintén 2 hely van, Norvégiába pedig 1. Ezek után már csak egy álmatlan éjszaka várt tizenhatunkra.
 Hétfőn este megérkezett a döntés. Benne vagyok a hatban, Ajna meg én menni Szingapúr.

 Olyan szívesen írnék kitörő örömről, boldogságról, és arról, hogy egy szempillantásra megváltozott az életem. Mert valahogy így képzletem el. Az az igazság, hogy az értesítés megjötte utáni fél óra inkább izgalommal és idegességgel teli volt. Elmondom miért.
 Tudtuk, hogy valamikor estefelé érkezik meg az értesítő, szóval ennek megfelelően már 7-8 óra tájban mind egybeolvadtunk az e-mail fiókunkkal és rátapadtunk a közös chat-re. Én az ágyamon feküdtem kezemben a telefonommal és követtem a történéseket. Egy óra semmi után, mikor elkezdte kifejteni hatását a hétfői fáradtság és a 2 másodpercenként ciripelő, lassan értelmetlennek tűnő chat, én elaludtam az ágyamon fekve. Felébredtem, ránéztem a telefonomra: 22:13, és egy olvasatlan e-mail. "CSAK NEM?! ÉS ÉN ÁTALUDTAM?". Még félálomban, gyorsan megnyitottam a mailt, átugrottam a bevezetőt és sietve belekaptam a második bekezdésbe:

"Örömmel értesítünk, hogy azon hat fő közé tartozol,..."

"Nem hiszem el, végem van, kész, ezt anyáékkal együtt kell felolvasnunk!" Kiugrottam az ágyból, rohantam a nappaliba ahol épp a húgom ugrált a kanapén. Süti megkérdezte, hogy sikerült-e? Én bólogattam... A következő pillanatban a húgom már ugrott a karjaimba, a telefonom pedig repült ki a kezemből. Mire lehámoztam magamról Sütit és felvettem a mobilom a földről, azon kaptam magam, hogy nem találom a mailt. "EZ KOMOLY?! ILYEN NEM LÉTEZIK."

Pedig de, létezik.

Nem volt sehol, se a kukában, sem az olvasatlanok közt, sehol. Eltűnt az értesítő. Hirtelen kivert a víz, nem tudtam mit higyjek:"Lehet, hogy nem is volt levél, hogy csak álmodtam, vagy képzelődtem mikor felébredtem?"
 Egyik kétségből a másikba estem és ezen az sem segített, hogy a konyhából besiető szüleim elkezdtek faggatni, hogy mi történt. Szörnyű percek voltak, ilyesmivel nem jó játszani. Ha igen, akkor megváltozik az egész életem, ha nem , akkor marad minden a régiben. Azonnal felmentem a közös chat-re és nekiálltam utánaolvasni az eseményeknek, hogy ki hiányzik a 6-ból. Mindnen jel arra utalt, hogy én vagyok, és miután megkértem Ajnát, hogy küldje el az ő levelét, a feltevés beigazolódott. (Persze azért, írtam az egyesületnek, hogy mi történt, és nagyon jó volna, ha még egyszer elküldenék a mailt.)

 Azt hiszem már érthető, hogy ha visszagondolok "az estére", akkor nem a legkellemesebb érzések jutnak eszembe. Jó, nyilván... utána fantaszikus volt, de nem sok minden tudott megváltozni bennem. Fel sem fogtam. A valóságra váltás csak ezután kezdődött... azzal, hogy elmondjam a hírt a barátoknak, tanároknak, rokonoknak. "Titokban" pályáztam, a legjobb barátaim sem tudták. Csak annak mondtam el akinek muszáj volt, és szerettem volna, ha ők sem beszélnek róla másoknak. Szóval el kellett mondanom a környezetemnek és elég nehéz valami olyasmit közölni másokkal amit az ember még maga sem fogott fel.

Na mindegy, ez a történet kezdete. Úgy gondoltam ez hozzá tartozik az elkövetkező két évhez amit Szingapúrban fogok tölteni. Szóval nincs más hátra, mint előre.